Företaget & Historia

Götala idag

Från forntid till nutid blandas i gårdens historia, ligger mitt i ett fornlämningsområde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) driver ett modernt jordbruk med forskning på bl a naturbetesmarker. På Götala får du separat brochyr och information om platsens intressanta historia.

Ute på Götala finner du lugn och harmoni samtidigt som du ändå är mycket nära Skara stad och E20.

Vår ljusa och fräscha konferens-avdelning på andra våning (hiss finns) har mycket bra standard och erbjuder bl.a. bredbands-uppkoppling och videokanon.

Husets vackra 1800-tals rum erbjuder en varierande uppdukning för varje tillfälle från små sällskap upp till över 100 personer med honnörsbord. Vårt kök har ambitionen att vara det bästa med svenskt kött och så mycket lokala råvaror som möjligt. Husets båda våningar ger mycket fina förutsättningar för flexibla lösningar vid större arrangemang.
Vi har också hög kompetens för catering.

En ljus veranda och trädgårdsterass ger skön utemiljö såväl soliga som mulna dagar.

Götala Herrgård arbetar med miljömässigt tänkande när det gäller energi, matinköp och avfallshantering.

Götala–verklig svensk historia

Hedniskt kultcentrum

Här, vid Götala, var en gång platsen för ett hedniskt kultcentrum för ting och marknad - ett järnålderscentrum som i tidig medeltid ledde fram till uppkomsten av staden Skara."Tre vägars möte", Hit ledde landskapets stora allfartsvägar. Det var ett strategiskt drag av kyrkan att befästa kristendomen här och göra Skara till Sveriges första biskopssäte. En plats anges som Götala kyrka eller "Bengt den godes kyrka" (biskop 1150-1190).

Kungsgård

Götala nämns som kungagods i brev 1246 av kung Erik Eriksson, "Erik Läspe och Halte".

Biskopsgård

Götala ägdes en tid av kyrkan. Flera biskopsbrev daterade från Götala under 1200-talet. Biskop Brynolf Algotsson (1270-1318) sålde Götala till kung Magnus Birgersson/Ladulås. (1275-1290).

Ståthållare / landshövdingeresidens

Sedan danskarna år 1612 förstört Skaraborgs slott i Skara uppges ståthållaren i Västergötland ha bott på Götala. År 1650 flyttades residenset till Höjentorps slott och 1660 till Mariestad. Här fanns också Kronans fängelse, vanligen kallat "Götala kista".

Öfversteboställe

Från år 1690 till slutet av 1800-talet var Götala översteboställe för Kungliga Västgöta Kavalleri-regemente, förlagt på Axevalla hed. Från 1731 bor regementschefen på Götala, tidigare på Orreholmen.

Hitta hit

BOKNING & INFO

E-post: tony@gotalaherrgard.se
Telefon: 0511-100 75 (växel)

Kontoret är normalt öppet vardagar mellan kl. 9 och 16.

Följ oss